Mepanipirym
Mepanipirym to substancja czynna z grupy anilidopirymidyn.
Substancja ta jest inhibitorem biosyntezy metioniny. Mepanipirym zapobiega rozwojowi oraz zwalcza szarą pleśń występującą w uprawach owoców miękkich. Działanie tej substancji czynnej polega na hamowaniu procesu infekcji. Dzieje się tak w efekcie ograniczania wytwarzanych przez patogenne grzyby enzymów. Enzymy te są szkodliwe, ponieważ niszczą ściany komórkowe roślin uprawnych. Mepanipirim wychwytuje również glukozę i aminokwasy, które są niezbędne do rozwoju patogenu. Ważną cechą tej substancji czynnej jest działanie wgłębne. Stosowanie mepanipirymu ogranicza również rozwój mączniaka prawdziwego oraz antraknozy truskawki. Optymalna temperatura do stosowania mepanipirymu wynosi poniżej 20°C.
Artykuły
Artykuły powiązane z Mepanipirym
- Fungicyd FRUPICA 440 SC zniknie z rynku